3 Eylül 2014 Çarşamba

Salaş Tunik Nasıl Dikilir?

Merhabalar,
Salaş tunik dikimini paylaşmıştım ama aşama aşama paylaşmam için istek olduğunu görünce, yeni kumaş alıp hem dikeyim hemde adım adım paylaşayım dedim.


  • İlk olarak kumaşın tersini çevirip boyundan ( ben 2m kumaş kullandım bitmişi 1m olacak şekilde ortadan) katlıyoruz.Daha sonra kumaşın enini de ortadan ikiye katlıyoruz toplamda 4 kumaş üst üste olacak.






yaka ve kolu oluşturacağımız yerleri resim üzerinde şöyle göstereyim.
  • Kumaşımızı güzelce serdikten sonra yakayı oyuyoruz, burda dikkatli olmakta fayda var kumaş çok esnekse küçücük bir oyuk kocaman oluyor.Oyüzden küçük bişekilde oyuk açalım olmazsa kesip genişletebiliriz. 

  • yakayı oyduktan sonra kumaşın kenarına gelip kolu işaratliyeceğiz( yukarda kol yazdığım yere geliyoruz) burdan bileğimizin genişliğine göre bir işaret koyuyoruz. ben 10 cm işaretliyorum.Açıldığında 20 cm benim için rahat oluyor.
Ve bu 10cm e cetvelin bir ucunu koyup cetveli yakaya doğru açılacak şekilde yerleştirip 40cm uzunlugunda çiziyoruz.






  • Kolu çizdikten sonra yandan ve üstten 30 ar cm çıkıp kesiştiği noktayı işaretliyoruz.Bu nokta bel oluyor yani kolu bu noktayla birleştirip eteğe geçiş noktası.









  • Şimdi kolun bitiş noktası ile bel noktasını yuvarlak bir şekilde birleştireceğiz. benim dikiş kutumun kapağı bu iş için biçilmiş kaftan ama siz elinizle yuvarlayarakta inebilirsiniz.


  • Bel çizgimizle kolu birleştirdikten sonra cetveli elimize alıp bu noktadan etek ucuna kadar açarak iniyoruz.(yanlarının ne kadar asimetrik olmasını istersek o kadar açıyoruz.Siz bu çizgiyi daha eğimsiz bir şekilde de indirebilirsiniz )


  • Oluşan çizginin kenarından iğneleyerek kumaşı kaydırmadan ve dikiş payı bırakarak kesiyoruz.
  • Şimdi çizgileri kumaşın arkasına geçirmek için teyelleyebilirsiniz ya da rulet yardımıyla geçirebilirsiniz.



  • Ve işaretleri geçirdikten sonra kumaşımızı açıyoruz.çizgili olan yerleri iğneleyip çizgilerin üzerinden makina geçiyoruz.


  • Diktikten sonra üzerimize giyiyoruz ve tamsa dikiş paylarını kesip küçültüyoruz.Koldan sonra daire döndüğümüz yere çıt atıyoruz ki potluk olmasın.
 

Evet tuniğimiz nerdeyse bitti sayılır, yakasına parça ekleyip kolunu etek ucunu kıvırınca işimiz bitiyor. Burası sanki biraz fazla uzadı aslında çok basit ve kısa bir süreç anlattığım şeyler ama en ince ayrıntısına kadar adım adım anlatmaya çalıştım, elinize kumaşı aldığınızda çok kısa olduğunu göreceksiniz. Yakasını nasıl yaptığımı ve bitmişini yarın paylaşayım şimdilik bu kadar kendinize çok iyi bakın!


23 yorum:

  1. Boyle parcalar kurtarıcı niteliginde oluyo bizler icin cok guzel anlatmıssınz yarın da bitmis halini görürüz öyleyse;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evett kesinlikle kurtarıcı oluyor :) teşekkür ederim, inşallah yarında devamını yükleyeceğim :)

      Sil
  2. Elleriniz dert gormesin yine cok guzel olmuss :))))

    YanıtlaSil
  3. Ne demek faydam olduysa ne mutlu. Insallah devami da geliyor bugun :))

    YanıtlaSil
  4. çok güzel çok detaylı bir anlatım olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,sizinle özel görüşebilme imkanımız var mı acaba? İrtibat için linke bakabilirsiniz https://www.facebook.com/profile.php?id=100007286626903&fref=ts

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne hakkında acaba, facebook kullanmıyorum ama mail yazabilirsiniz.
      zeynepkuyucuoglu@hotmail.com

      Sil
  6. Çıt atmak ne demek acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düz olmayan dikişlerde (yaka veya buradaki kol altı gibi ) dikildikten sonra potluk olmaması , düzgün durması için önce dikiş payını iyice kısaltıp, daha sonra 1er cm arayla kesik atıyoruz makasla rahat dönmesi için yani açıklaması zor oldu ama umarım anlatabilmişimdir çok basit bişeydi aslında,haa bu muydu dersiniz belki:) en son resimde yaptığım gibi

      Sil
  7. kumaşın türü nedir acaba

    YanıtlaSil
  8. ya size ne kadar teşekkür etsem azdır herhalde. bugün bu kısmını yaptım ve şimdiden epey güzel gözüküyor bence (ki bu benim diktiğim ilk giysi) Hem de bayaa bir kötü yaptım, yamuk yumuk diktim falan :D ama salaş diye belli olmuyor. Çok teşekkürler :) kpss'de de başarılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oylemii :) ay nasil sevindim boyle boyle en guzellerini de dikersiniz insallah kolay gelsin, sevgiler:)

      Sil
  9. harika anlatım teşekkürler:):):)http://hobidelisii.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  10. Oncelikle cok gzuel olmuş ellerinize sağlık:) ben de boyle bisey dikmek istiyorum kendime. Sizinkini cok begendim. Ama hangi bedenler icin uyumlu bu tunik ? Yardimci olursanız çok sevinirim. Iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salas bi model oldugu icin standart diyebiliriz. Sadece kolunuzun olcusunu genis ya da daha dar yapabilirsiniz.

      Sil
  11. Anlatım için çok teşekkür ederim yalnız birşey sormak istiyorum önce kumaşı 4 e sonra da 2 ye mı katladınız ben orasını pek anlayamadım. Ben 1.70 boyundayım ferace şeklinde yapmak istiyorum da kaç metre gider???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kumaşı önce ikiye katlıyoruz boyundan.sonra eninden tekrar katlıyoruz. bu modelde yanlar uzun kalıyor yani etek boyu düz olacaksa fazlalıkları kesmeniz gerekir.
      omuzunuzdan ölçü aldığınızda boyu 1.30 ise iki katı 2.60 yaklaşık 3 m kumaş gider. umarım işinize yarar, kolay gelsin

      Sil
  12. hayırlı aksamlar nabihan hanim bu pratik tuniğe bayildim ama benim makinem penye dikmiyor acaba iğnesini degiştirsem diker mi bu arada makinam singer ev tipi dikiş makinas. simdiden cooook tesekkur edrim. bu guzel bloga bayıldım artık hep buralardayım cunku tam benliiiiik

    YanıtlaSil
  13. Selamun aleykum 40 beden ölcusu ne olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aleyküm selam, bu şekilde olur 40 bedene de

      Sil